Üdvözöllek a blogon!
Bármilyen észrevételed, kérdésed van, jelezd nekem.
Megteheted email-ben (kapcsolat), vagy itt a blogon (megjegyzés).
Több mint száz hasznos dolgot tettem fel az oldalra, ha nem találsz valamit, írd be a keresés ebben a blogban mezőbe balra.

Hasznos böngészést kívánok!

I'm looking for a job in a garden centre in Western Europe or in the USA which sells cactuses and other succulents.

2012. november 17., szombat

A túlélés művészei! (Lithops)



A legkedveltebb pozsgásokról írok egy rövid információt.
Sokan kavicsvirágként ismerik a Dél, Délnyugat-Afrika fennsíkjain őshonos Lithops fajt.
Egyedülálló vagy csoportokat alkotó évelő pozsgás.
Két összenőtt húsos levélből áll a növény. A hazájában 7-8 hónapig tart a száraz időszak.
Ehhez a körülményhez alkalmazkodva, a pár centiméteres testét a földbe rejti, és csak a teteje látszik ki. A levelek belsejében tárolt víz és tápanyag elegendő a száraz időszak átvészelésére.
Az imént leírtakat nagyon sok élőlény tudja, azonban a Lithops a környezetéhez is alkalmazkodott. A területen élő növényevők előszeretettel fogyasztanák, csak nem nagyon veszik észre, mert a talaj, kőzetek színéhez alkalmazkodott. Különböző területeken más színű Lithopsok élnek.
Virágait nyár végén, ősszel hozza. A több centiméter átmérőjű élénk sárga, fehér virágja a rovarok figyelmének felhívására szolgál.
Azonban itt is alkalmaz egy trükköt. A számára nem kívánt látogatóktól(növényevők) úgy óvja magát, hogy koradélután bontja szirmait és pár óra múlva összecsukja. A rovarokat nem zavarja a nagy meleg, de a növényevők ilyenkor hűsölnek az árnyékban.
Ezzel sincs vége a küzdelmeknek, mert mikorra a virágok elnyílnak, beköszönt a száraz évszak. A magoknak semmi esélyük nem lenne a csírázásra, ezért a Lithops egy tokban tartja őket az első esőcsepp megjelenéséig. Akkor szétszórja magjait, és kezdetét veszi egy új élet. 
A képen látható növények még nem tudtak alkalmazkodni a fekete fóliához. Szükségük van néhány 10 ezer évre!   :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése